Home » General » Frilansande i 2019 för nybörjare

Frilansande i 2019 för nybörjare

Det är säkert att säga att frilans industrin växer, stärkt av ett växande antal individer som vill Flex sina färdigheter och hantera sin egen tid. Men vad är frilansande och vilken typ av branscher är mest lämpade för frilansande jobb?
Vad är frilansande?

I ett nötskal, en frilansare är en egenföretagare som arbetar på en flexibel basis, med en mängd olika företag och inte åtagit sig att en viss arbetsgivare på ett långsiktigt avtal. Några av dessa “solopreneurs” föredrar att arbeta som ensam handlare, medan andra kommer att välja att bli ett aktiebolag.

Intressant är termen “frilans” en term som ursprungligen myntades i 1819 av Sir Walter Scott i romanen Ivanhoe! Han beskrev franska och italienska svärdsmän som “freelances”, med hänvisning till det faktum att de var fri man som erbjöd sina färdigheter (aka deras förmåga att utöva en “Lance”) till rika markägare.

Tack och lov, de allra flesta frilansare idag inte svänga Lances, men de verkligen förväntar sig betalning i gengäld för sina färdigheter och talanger.
Vem väljer en frilans karriär?

Det faktum att de flesta frilans karriärer innebär arbete som är varierad, flexibel och resurs-ljus innebär att det kan vara en gemensam väg för nya föräldrar, människor som har blivit överflödiga och även studenter eller akademiker som vill bygga sin erfarenhet. Det finns även ett växande antal individer som beslutar att inrätta sina egna mikroföretag på sidan av deras vanliga jobb på scania.

Förbundet för oberoende yrkesutövare och egenföretagarens rapport i maj 2019 uppgav att cirka 15% av den totala frilansare befolkningen i Storbritannien är mödrar. Dessa nya föräldrar väljer aktivt att inte gå tillbaka till traditionell anställning efter mammaledighet, med antalet personer som följer denna väg har vuxit en imponerande 80% under det senaste decenniet.
Vad är den frilansande världen som?

Specifik statistik om frilansande världen kan vara svårt att komma med eftersom det är till stor del en oreglerad industri och många människor är bona fide frilansare “på-The-Side”. Det är dock säkert att säga att frilansande industrin över hela världen är både blomstrande och diversifiera. Ett ökande antal driver frilans jobb och affärsmodellen för en solopreneur har blivit mer tillgänglig för ett bredare spektrum av skickliga yrkesmän.

Enligt Eurofund-rapporten “utforska egenföretagande i Europeiska unionen” uppgick antalet egenföretagare i EU till 32 000 000 (14%) i april 2018. 25 procent av dessa är små handlare och jordbrukare, och 26 procent är stabila “egen konto” arbetstagare som kan arbeta självständigt och självständigt.

Över dammen, den amerikanska frilansare unionen och frilansande plattform UpWork publicerade en undersökning i 2017 som uppgav cirka 57 000 000 amerikaner frilansande i 2017, och om trender fortsätta, mer än 50% av amerikanska kommer att frilansa av 2027.

I Förenade kungariket publicerade den nationella statistiken en artikel som anger att den snabba tillväxten av egenföretagande har blivit ett uttalat inslag i den brittiska arbetsmarknaden. Antalet egenföretagare ökade från 3 300 000 personer (12,0% av arbetskraften) 2001 till 4 800 000 (15,1% av arbetskraften) i 2017.